"Музиката е език, който всеки може да говори, но всеки сам решава как." - Вдъхновяващата история на ЕКА

ЕКА МОЕ е креативен музикален проект на трип хоп-джаз единицата ЕКА - Екатерина Маринова. Съвсем наскоро тя пусна официално новата си песен Чук Чук / Тост за деня, в съкомпозиция с бийт мейкъра Mekt, затова решихме да поканим ЕКА да ни разкаже повече за себе си и любовта към музиката. EKA MOE е един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Това е програма за развитие на млади български музиканти, организиранa от RockSchool, с подкрепата на Община София.


От кога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

Осъзнах че официално съм замесена с музиката, когато майка ми каза - "Човече, стига вече" попътно от Варна към Пловдив. Бях на 8 и изглежда не бях спряла да ѝ чуруликам през целия път. На връщане пък си спомням как ѝ преподавах Освобождаващи гласа упражнения. Ходех на хор, но естествено упражненията трябваше да са с mainstream тематика и да комбинират Рики Мартин, Кристина Агилера и Офспринг (сега като се замисля, сложничко ми звучи). Толкова бях вдъхновена, че писах и песни на онази крехка възраст - радвам се че нищо не е останало от онези хвърчащи и миришещи листчета. Междувременно спортните танци, на които бях записана, дълбаеха музикално с нови стилове невинното ми детство.

В последствие извън гимназията се записах да участвам в театрално музикална трупа, което беше голямо предизвикателство и удоволствие за мен. Като приятно допълнение в класа ми си намерих най-добрата приятелка която едновременно с това да е супер вдъхновяващ човек, се оказа че е и добър китарист и ентусиаст. Озвучавахме междучасията на перилата на входа и пейките пред училището с Bob Marley, Manu Chao  П.И.Ф, Остава, 3 doors down, gorillaz, Foo fighters, 5nizza, но ни липсваше перкусия. Тогава се записах на барабаните, с които не пожънах успех, но пък придобих възможността да държа повече такт с всичко музикално заобикалящо ме и не само.

Естествено в тийн годините се случи да си имам и музикално гадже, в моя случай - китарист и да си направим група с общите ни приятели. Аз бях барабаниста с афинитет към най-елементарните перкусионни сола и с времето нещата се развиха в по-друга посока - устремих се към местоположението на микрофона в репетиционната. Свирихме Red Hot Chilli peppers, Led Zeppelin, Dep Leppard, Whitesnake, но предимно в малък кръг, сред приятели. Тогава някъде брат ми почна да пробива с китара.

Някъде в университета реших че с пеенето нещата трябва да се задълбочат и започнах да се замесвам с различни стилови формации сред които рок, джаз и фънк такива с мини участия тук таме. Откакто се върнах в България създавам и авторска музика. Нямам стил все още, но експериментите никога не са ме плашили.

 
Какво за теб е музиката? На какво те е научила?  

Музиката е език, който всеки може да говори, но всеки сам решава как. Той ни обогатява, оцветява сивото, засилва цветното. За малкото ресурс фокус, дисциплина и креативност които изисква и ѝ дадеш тя ти връща стократно много удоволствие, пълноценност и спокойствие. Музиката ме научи да поддържам връзка със себе си в забързаното ежедневие и да намирам вдъхновение и в най-малките неща.

 
Кой ти е любимият изпълнител или този, който те е докоснал най-много? Албум? Песен?

Нямам любим изпълнител. Вярвам на това че всички музиканти служат на музиката като нейни проводници от света на неразбираемото към реалността, в която живеем. Оставам всякакви музикални течения да ми влияят и да се вдъхновявам неограничаемо. В някакви периоди в живота ми голямо влияние са имали  музикално - the Beatles, Manú Chao, Zero 7, Massive attack, Jobim, П. И. Ф, Mayra Andrade, Led Zeppelin и други.

 
Над какво работиш в момента? Нов проект, сингъл, албум, друго?

Имам няколко сингъла наум. Търся си някоя музикално сродна душа, с която да ги доукрася. Междувременно се ограмотявам с продуцентско ноу хау, за да мога по-добре да превеждам идеите си за аранжимент и композиция на другите инструменти в музиката си.

 
Какво вдъхновява твоето творчество?

Всичко. Не отбирам и не спирам.

 
Какво е най-важно за теб при избора на звукозаписно студио?

Готини,подготвени и мотивирани хора които бързо да могат да вникнат в идеите ми. Качествено оборудване, професионализъм  и настроение по време на записите. Гъвкаво работно време и бърза комуникация.

 
Как работата в звукозаписно студио може да надгради една песен или албум?

Всички велики изпълнители са работили с продуценти и аудио техници. Тези хора могат да преработят честотите на гласа ти така че по точно да можеш да предадеш посланието си. Отделно техниката с която те записват осигурява десетки пъти по-голяма чистота и качество на звука ти. Чувството да записваш в Звукозаписно Студио те приближава една стъпка по близо до това да излезеш на сцена, но пък си имаш и помощник отсреща който мисли как да извлече максималното от теб за теб самия.

 
Коя фаза от звукозаписа и пост-продукцията е най-ключова за постигане на добър краен резултат?

Добрата и навременна комуникация. Да обясниш какво точно искаш, за какви цели ти е, за кога ти трябва.

 
Коя е най-запомнящата се случка, която си ималa в звукозаписно студио? 

Първият ми запис на авторската ми музика. Несравнимо усещане. Не знаех какво правя, на места импровизирах. От 1 човек лека полека се насъбраха 4ма души и всички ме подкрепяха, окуражаваха и по важното… кефеха се на това което чуват.

 
Какви услуги използва в Urban House Studio и какви са ти впечатленията?

За един проект - Звукозапис, миксиране, мастериране. За друг - композиция инструментал по идея, звукозапис и мастериране.

 
Какво най-много ти харесва в Urban House Studio и защо би го препоръчалa?

Хората - мотивирани са да извлякат максималното от теб, професионализма, техниката и гъвкавото работно време.

 
Какви са музикалните ти цели и мечти?

Да направя албуми на всеки език, който зная (с изключение на китайския), да намеря музиканти с които да се допълваме музикално,да имаме участия във всякакви формати и на всякакви места.

Видеа

Прочети още

"Научихме се да канализираме в тонове чувствата си" - Интервю с Covers on Slippers

Covers on Slippers имаха възможност да запишат своята песен “Недописан стих” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с тях за музиката и творчеството като проекция на емоционалния свят на хората.

"За мен музиката е всичко. Това е най-чистият начин на себеизразяване, най-добрият ти приятел в нужда" - интервю с Ivo Icehard

Ivo Iceland също е част от второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Песента “Singularity” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. Към нея беше заснет и студиен видео клип. В това откровено интервю си поговорихме за света на музиката и как се композира добра песен.

"Любов към музиката, постоянство и отдаденост." - Интервю с Пенчо Цочев

Пенчо Цочев (с творчески псевдоним Pangura) е един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Той имаше възможност да запише своята песен “Partner in Crime” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с него за музиката като начин за себеизразяване.

"Успехът идва с визия за себе си и музиката." - Интервю с Деница Николова

Деница Николова е един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Тя имаше възможност да запише своята дебютна песен “Different” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с нея за музиката и смелите мечти.

''Мечтите ми и целите свързани с музиката са огромни, нямат граници'’ - интервю с Perry Pticechovkata

Младият български рапър Perry Pticechovkata взе участие във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Като част от програмата, песента “Софийски Дрип” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. В това интервю си поговорихме за мечтите му, свързани с музика и бъдещи проекти.

"Инструментът е един от най-прекрасните подаръци, които можеш да дадеш на някого!" - Интервю с Теодор от FOM Crew

Имахме удоволствието да си поговорим с Теодор (или Тедката, както го знаят всички) от FOM Crew. В едно свое интервю той каза: "Вярвам, че сме способни да превземем рап сцената и дори да я променим, използвайки желанието, отдадеността и страстта, която имаме."

“Работим в екип. Всеки добавя нещо от себе си!''- интервю с групата Nonsense

Nonsense са група, която взеха участие във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Групата главно се вдъхновява от 90-тарски парчета, които открай време за завладели света. Като част от програмата, песента “How Love” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. Поговорихме си за техния свят и как музиката е станала част от него.

"Музиката ме предизвиква да достигна до себе си" - Интервю с Димана Стефанова

За нас е радост да ви представим Димана Стефанова - един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Това е програма за развитие на млади български музиканти, организиранa от RockSchool, с подкрепата на Община София.

Започва второто издание на Музикален Акселератор

Музикален Акселератор е нашата програма за подкрепа на талантливи български банди и изпълнители, които искат да развиват своята музикална кариера. След огромния успех на първото издание, искаме да превърнем това начинание в ежегодна програма. И успяхме!

"Tрябва да се забавляваме, докато творим!" - Интервю с Metro Lights

Metro Lights са един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021 и имаха възможност да запишат своята песен “Rebel” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с тях за любовта към музиката. Приятно четене!

''Изливайте емоцията си чрез музика.’’ - интервю с групата Death Row

Death Row са участници във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма на развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Като част от програмата, песента “Patria” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. Поговорихме си за това как музиката е станала част от живота им и какви са техните цели свързани с нея. Приятно четене!

"Музиката откри мен" - Интервю с Деян Гергинов

Деян Гергинов (с творчески псевдоним Deviber) е един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Това е програма за развитие на млади български музиканти, организиранa от RockSchool, с подкрепата на Община София. Поговорихме си с него за любовта към музиката.

''Музиката за мен е учител!''- интервю с Angelie

За нас е радост да ви представим Ангелина Сапаревска (с творчески псевдоним Angelie), която е участник във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Angelie имаше възможност да запише своята песен “No Fun” в Urban House Studio, където тя беше миксирана и мастерирана от аудио инженерите. Към песента беше взете това интервю, в кoето си поговорихме за бъдещите й планове и емоцията която получава от музиката.

"Музиката за мен е нещо невероятно" - интервю с Борислава

Борислава е участник във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие за млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Като част от програмата, песента “Изгубено момиче” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. Поговорихме си за света на музиката и какво е научила от нея.

"На една група й трябва контакт с публиката" - Интервю с GpoinT

GpoinT са един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Те имаха възможност да запишат своята песен “Old Times” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с Явор, Виктор и Борислав за тяхната история с музиката.

Участвай в третия Музикален Акселератор на RockSchool

След две вдъхновяващи издания, „Музикален акселератор“ се завръща! Създадохме този проект, за да подкрепим сцената и младите български таланти, които са се захванали с нелеката задача да създават авторска музика. Вече две години срещаме някои от най-интересните млади музиканти в страната. Сега е моментът да се включиш и ти!