"Научихме се да канализираме в тонове чувствата си" - Интервю с Covers on Slippers

Covers on Slippers са един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Това е програма за развитие на млади български музиканти, организиранa от RockSchool, с подкрепата на Община София. Covers on Slippers имаха възможност да запишат своята песен “Недописан стих” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с тях за музиката и творчеството като проекция на емоционалния свят на хората. Приятно четене!
 

Как започнахте да се занимавате с музика и на какво ви е научила тя?

Всеки от групата има различен старт в този аспект – част от нас свирят/пеят любителски от деца, други са се захванали в юношеството си, а някои и от по-скоро. Това, което ни обединява е любовта ни към музиката и желанието да се развиваме. Започнахме преди 5 години в малък състав, на шега с домашни записи. И макар да не се занимаваме професионално, винаги когато имаме възможност се събираме, за да творим и да изразяваме себе си. Успяхме да се разраснем не само числено, но и идеологически в последните години. Това ни позволи да достигнем по-високо ниво на музициране като тандем. Научихме се да канализираме в тонове чувствата си, на креативност, търпение, дисциплина и труд.

 
Кой е любимият ви изпълнител или този, който ви е докоснал най-много? Албум? Песен?

Трудно е обективно да се спрем на конкретен изпълнител, албум и песен, тъй като през годините много от тях са ни докосвали по различен начин. 

Ивайло: Лично за мен последните няколко години водещ е албума на John Mayer - Continuum от 2006 година. “Stop This Train” мисля е песен, в която всеки от нас може да види отражение на собствените си мисли и чувства в определен етап от живота си.

 
Как се намерихте с останалите членове на групата и как се допълвате?

Ивайло: Първоначално започнахме като трио. С Искрен сме съученици от гимназията. Бях запознат с неговия талант след домашни събирания и пеене по караоке барове. Правили сме заедно изпълнения преди създаването на бандата. А това се случи с появата на Елиан през 2016, с който също се познаваме отпреди и сме градски. Беше започнал да свири отскоро на китара и решихме да експериментираме тримата.

Кръстихме се Covers on Slippers, тъй като първоначално пускахме кавър видеа снимани вкъщи по чехли. Впоследствие се присъедини Бети, която също като нас е от градът на поетите, липите и правите улици (б.а. не сме мафия). Освен красив и нежен глас, тя притежава безценен опит от пеенето си в хор и владеенето на многоглас.

След няколко по-скоро акустични участия и записи, у нас се породи копнежа към това да разчупим амплоато си и да разширим състава. По спомен, пуснахме обява на няколко места, че търсим хора за бас и барабани. Георги се свърза с нас и свирехме известно време само китари и бас, успяхме дори две участия да направим в този формат. На по-късен етап Жоро доведе Ники, който седна на барабаните и завърши с гръм и трясък ритъм секцията ни, подписвайки указа за учредяване на групата като full band. Сравнително отскоро работим и с Виктор, който обогати звученето ни и с клавишни инструменти.

Всеки от нас има различен опит и умения, които в симбиоза ни дават възможността да пресъздаваме музика по красив, различен начин, както и да творим нови идеи.

 
Какво вдъхновява вашето творчество? Как протича вашият процес на създаване на нова песен?

На мнение сме, че до голяма степен творчеството е проекция на емоционалния свят на хората и на това да намерят начин да изразяват себе си и чувствата си под формата на музика и стихове. При нас не е по-различно. Ние имаме малък опит в създаването на авторска музика, сега ще излезе официално едва втората ни песен, макар и да имаме доста нереализирани идеи нахвърляни на хартия и събиращи прах някъде по шкафовете.

До момента главната тема в парчетата е била любовта - с нейния ту горчив, ту сладък привкус и всичко, което носи в интимния ни свят. Надяваме се занапред да имаме вдъхновението да създаваме песни в най-различни тематики и стилистика.

Ивайло: Аз не съм композитор, нито професионален музикант. Понякога има неща, които не можеш или ти е трудно да кажеш на глас. Но намират място върху белия лист хартия, а в главата ти зазвучават мелодично. Това е момента, в който се хваща китарата и се развива идеята, драскайки по листа до ранни зори. На по-късен етап, всеки от бандата предлага корекции, дава идеи за това как да се промени аранжимента и цялото звучене, за да се получи нещо красиво и завършено.

 
Коя е песента, с която участвате в Музикалния Акселератор на RockSchool и каква е нейната история?

Ивайло: Песента, с която участваме в проекта се казва “Недонаписан стих”. Създадена е още през 2018 година и е лично откровение към една специална жена, която се радвам и съм признателен, че и до днес е огромно вдъхновение за всичко, с което се занимавам. Щастлив съм и благодаря на всички за възможността да развием това парче музикално заедно с останалите от групата и да го запишем професионално в студио.

 
Кои са трите неща, които ще си вземете от участието ви в Музикалния Акселератор?

Да участваме в Музикалния Акселератор беше изключително преживяване за нас. Натрупахме допълнителен опит и знание за професионалната работа в студио, прецизност в изпълненията и внимание към детайла.

 
Коя е най-запомнящата се случка, която сте имали в звукозаписно студио? 

След часове наред записи е трудно да забравиш звука на клик трака, който просто звънти за известно време в главата ти след това. Но пък развива доста добре вътрешния метроном, timing ориентацията и способностите.

 
Какво най-много ви харесва в Urban House Studio и защо бихте го препоръчали?

Екипът е страхотен - отлична работа и чудесна комуникация. Удоволствие е човек да работи и твори в такава предразполагаща среда.

 
Kои според вас са най-важните фактори за успеха на една група?

Това да няма вътрешни конфликти и размирици, борба на егота и битка за надмощие и налагане на мнение. За да върви процесът гладко е нужно мнозинството да обсъди и да се съгласи с идеите, които ще се реализират. Да работят заедно, в хармония, с желание, дисциплина и вдъхновение.

 
Какви са музикалните ви цели и мечти?

В краткосрочен план целим да пуснем и популяризираме новото си парче. Искрено се надяваме в близко бъдеще да имаме възможността отново да се изявим на живо в пълен състав пред публика, защото това преживяване е несравнимо. За какво мечтаем? Да създаваме нови авторски неща, да успеем да достигнем и да се свържем с повече хора, които да открият част от себе си в това, което правим.

 
Не забравяйте да последвате Covers on Slippers в Facebook и Youtube, за да разберете първи за техните нови песни.

Видеа

Прочети още

"Музиката ме предизвиква да достигна до себе си" - Интервю с Димана Стефанова

За нас е радост да ви представим Димана Стефанова - един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Това е програма за развитие на млади български музиканти, организиранa от RockSchool, с подкрепата на Община София.

“Работим в екип. Всеки добавя нещо от себе си!''- интервю с групата Nonsense

Nonsense са група, която взеха участие във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Групата главно се вдъхновява от 90-тарски парчета, които открай време за завладели света. Като част от програмата, песента “How Love” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. Поговорихме си за техния свят и как музиката е станала част от него.

"Музиката е език, който всеки може да говори, но всеки сам решава как." - Вдъхновяващата история на ЕКА

ЕКА МОЕ е креативен музикален проект на трип хоп-джаз единицата ЕКА - Екатерина Маринова. Съвсем наскоро тя пусна официално новата си песен Чук Чук / Тост за деня, в съкомпозиция с бийт мейкъра Mekt, затова решихме да поканим ЕКА да ни разкаже повече за себе си и любовта към музиката.

"Музиката за мен е нещо невероятно" - интервю с Борислава

Борислава е участник във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие за млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Като част от програмата, песента “Изгубено момиче” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. Поговорихме си за света на музиката и какво е научила от нея.

"Любов към музиката, постоянство и отдаденост." - Интервю с Пенчо Цочев

Пенчо Цочев (с творчески псевдоним Pangura) е един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Той имаше възможност да запише своята песен “Partner in Crime” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с него за музиката като начин за себеизразяване.

Участвай в третия Музикален Акселератор на RockSchool

След две вдъхновяващи издания, „Музикален акселератор“ се завръща! Създадохме този проект, за да подкрепим сцената и младите български таланти, които са се захванали с нелеката задача да създават авторска музика. Вече две години срещаме някои от най-интересните млади музиканти в страната. Сега е моментът да се включиш и ти!

''Мечтите ми и целите свързани с музиката са огромни, нямат граници'’ - интервю с Perry Pticechovkata

Младият български рапър Perry Pticechovkata взе участие във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Като част от програмата, песента “Софийски Дрип” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. В това интервю си поговорихме за мечтите му, свързани с музика и бъдещи проекти.

''Музиката за мен е учител!''- интервю с Angelie

За нас е радост да ви представим Ангелина Сапаревска (с творчески псевдоним Angelie), която е участник във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Angelie имаше възможност да запише своята песен “No Fun” в Urban House Studio, където тя беше миксирана и мастерирана от аудио инженерите. Към песента беше взете това интервю, в кoето си поговорихме за бъдещите й планове и емоцията която получава от музиката.

"Успехът идва с визия за себе си и музиката." - Интервю с Деница Николова

Деница Николова е един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Тя имаше възможност да запише своята дебютна песен “Different” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с нея за музиката и смелите мечти.

Започва второто издание на Музикален Акселератор

Музикален Акселератор е нашата програма за подкрепа на талантливи български банди и изпълнители, които искат да развиват своята музикална кариера. След огромния успех на първото издание, искаме да превърнем това начинание в ежегодна програма. И успяхме!

"Музиката откри мен" - Интервю с Деян Гергинов

Деян Гергинов (с творчески псевдоним Deviber) е един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Това е програма за развитие на млади български музиканти, организиранa от RockSchool, с подкрепата на Община София. Поговорихме си с него за любовта към музиката.

''Изливайте емоцията си чрез музика.’’ - интервю с групата Death Row

Death Row са участници във второто издание на “Музикален Акселератор” - програма на развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Като част от програмата, песента “Patria” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. Поговорихме си за това как музиката е станала част от живота им и какви са техните цели свързани с нея. Приятно четене!

"Tрябва да се забавляваме, докато творим!" - Интервю с Metro Lights

Metro Lights са един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021 и имаха възможност да запишат своята песен “Rebel” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с тях за любовта към музиката. Приятно четене!

"Инструментът е един от най-прекрасните подаръци, които можеш да дадеш на някого!" - Интервю с Теодор от FOM Crew

Имахме удоволствието да си поговорим с Теодор (или Тедката, както го знаят всички) от FOM Crew. В едно свое интервю той каза: "Вярвам, че сме способни да превземем рап сцената и дори да я променим, използвайки желанието, отдадеността и страстта, която имаме."

"За мен музиката е всичко. Това е най-чистият начин на себеизразяване, най-добрият ти приятел в нужда" - интервю с Ivo Icehard

Ivo Iceland също е част от второто издание на “Музикален Акселератор” - програма за развитие на млади български музиканти, организирана от RockSchool, с подкрепата на Община София. Песента “Singularity” беше записана, миксирана и мастерирана от аудио инженерите на Urban House Studio. Към нея беше заснет и студиен видео клип. В това откровено интервю си поговорихме за света на музиката и как се композира добра песен.

"На една група й трябва контакт с публиката" - Интервю с GpoinT

GpoinT са един от участниците в първото издание на Музикален Акселератор 2021. Те имаха възможност да запишат своята песен “Old Times” в Urban House Studio, като към нея беше заснет и студиен видео клип. Поговорихме си с Явор, Виктор и Борислав за тяхната история с музиката.